Teraz czytasz...
Warzywa ekologiczne bez opakowań. Farma Świętokrzyska zastępuje je „tatuażami”
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Warzywa ekologiczne bez opakowań. Farma Świętokrzyska zastępuje je „tatuażami”

Warzywa ekologiczne bez opakowań – tego domagało się wielu klientów. Tymczasem obwarowania prawne zmuszały producentów do pakowania ich, aby uniknąć wymieszania z surowcami konwencjonalnymi. Wdrożona przez Farmę Świętokrzyską technologia „świetlnych tatuaży” rozwiązuje problem.

Jest to metoda w pełni bezpieczna, zgodna z normami UE, a oznakowane produkty zachowują pełnię wartości odżywczych.

Ze względu na konieczność wyraźnego oznakowania warzyw i owoców, które pochodzą z upraw ekologicznych, producenci byli zmuszeni pakować je w oddzielne opakowania lub znakować naklejkami. Farma Świętokrzyska bardzo szybko zrezygnowała z plastiku na rzecz biodegradowalnej folii z kukurydzy i celulozy, ale – jak mówi prezes firmy Łukasz Gębka – to nadal nie było idealnym rozwiązaniem.

Na początek dynia i seler BIO

Stąd przełomowa decyzja, aby wykorzystać innowacyjną metodę tzw. natural brandingu i znakować ekologiczne warzywa i owoce za pomocą naturalnego światła. Pierwszymi warzywami dostępnymi z tym oznakowaniem są dynia piżmowa oraz seler z linii BIO Organic, dostępne od początku grudnia w sklepach sieci Lidl.

To przełom na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Od dziś klienci mogą w pełni cieszyć się bio produktami, bez wyrzutów sumienia, że generują niepotrzebne odpady

– mówi prezes Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka.

Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska

Warzywa ekologiczne bez opakowań – jak to działa?

Metoda naturalnego znakowania warzyw i owoców pozwala na rezygnację z opakowań na rzecz znaku naniesionego bezpośrednio i bezdotykowo na skórkę za pomocą naturalnego światła, które w niewielkim stopniu zmienia naturalny pigment warzywa, nie uszkadzając jego komórek. Technologia została opracowana przez firmę Laser Food przy wsparciu unijnego programu Eco-innovation i zgodnie z unijnymi normami. Farma Świętokrzyska dokonuje znakowania w swoim zakładzie w Borii koło Ostrowca Świętokrzyskiego.

Ważne dla nas było, aby ten sposób znakowania nie ingerował w warzywa, by pozostały one pełnowartościowe, a sama metoda była jak najbardziej neutralna dla środowiska

– podkreśla Łukasz Gębka.

Farma Świętokrzyska, czyli…

Farma Świętokrzyska to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Firma zatrudnia 160 pracowników, a na 348 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. We własnej przetwórni produkuje obecnie ponad 60 bio-produktów, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach.

Współpracuje zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi. Swoje produkty oferuje również we własnym sklepie internetowym BIOzFarmy.pl.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.