Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


TEMAT TYGODNIA
Ekologiczny chów drobiu – jak to działa?
wtorek, 19, czerwiec 2012 16:50
 
Na polskim rynku pojawiły się certyfikowane ekologiczne brojlery. Odwiedziliśmy gospodarstwo Piotra i Macieja Zdziarskich w Łabiszynie k. Bydgoszczy by przyjrzeć się hodowli drobiu z wykorzystaniem metod ekologicznych.
Walory mięsa z ekologicznego brojlera

- By zachęcić klientów do kupna ekobrojlerów, wydrukowaliśmy m.in. ulotki ze zdjęciami naszej hodowli. Klienci często nie wiedzą w jakich warunkach żyją kurczaki. My chcemy pokazać, że ekologiczny wychów z dostępem do powietrza, zielonej paszy i dużym wybiegiem, sprawia, że mięso ma doskonały smak i aromat. Mięso z ekologicznych brojlerów jest mięsem dojrzałym i z powodzeniem może być przeznaczone na pieczeń lub rosół – mówi Maciej Zdziarski (na zdjęciu u dołu).

Mobilny kurnik

Do eko chowu drobiu rolnicy wykorzystują mobilny kurnik. Pomaga on w uniknięciu chorób i ułatwia dosyć trudną hodowlę brojlerów. Po każdorazowym zakończeniu chowu i sprzedaży dorosłych ptaków, kurnik jest przetransportowywany ciągnikiem w nowe miejsce, zazwyczaj tuż obok miejsca, w którym stał wcześniej.

- Taki sposób hodowli pomaga ograniczyć nadmierny rozwój chorób. Zmniejsza znacząco ilość zabiegów, które są przeprowadzane w kurnikach stacjonarnych. Oczywiście po każdym rzucie kurnik jest dezynfekowany, myty, odświeżany itp., ale tych prac jest mniej i trwają zdecydowanie krócej. Oczywisty jest fakt, że w chowie ekologicznym nie można używać chemicznych środków do dezynfekcji, dlatego zazwyczaj kurnik myty jest ciepłą wodą pod ciśnieniem. Następnie przenoszony jest na nowe miejsce – wyjaśniają Maciej i Piotr Zdziarscy.

Wszystkie ptaki mają możliwość wyjścia na powietrze i skosztowania zielonej paszy. Brojlery młodsze, obok tradycyjnego kurnika, mają duży wybieg, a brojlery przy mobilnym kurniku ogrodzone są siatką, a na zewnątrz dodatkowo drutem z prądem – to popularne i skuteczne zabezpieczenie przez lisami, których nie brakuje w okolicy.

 

 
Gdzie prowadzony jest ubój

Po zbadaniu na obecność salmonelli i jej wyeliminowaniu, kurczaki z danego rzutu zawożone są do ubojni w Żninie. Tam pod nadzorem weterynaryjnym przeprowadzany jest ubój i przygotowanie kurczaków do sprzedaży. Cały transport jest odbierany i rozwożony do sklepów. Część zostaje zamrożona.

Jaka jest cena ekologicznego brojlera i gdzie można kupić eko drób?

Nasze kurczaki sprzedawane są głównie na rynek warszawski, do sklepów ekologicznych, ale także na Biobazar. Sprzedaż jest możliwa dzięki współpracy z ekomasarnią „Rolmięs”, dzięki której możemy mieć dobrą sieć sprzedaży. Kurczaki można także kupić w naszym sklepie w postaci świeżej lub mrożonej. Cena za 1 kg ekologicznego brojlera to około 22 zł. Kurczaki sprzedawane są zazwyczaj w całości, czasami – gdy są bardzo duże, dzielone są na pół – wyjaśnia rolnik.

Tekst: Magdalena Przybylak-Zdanowicz
So Lis 01 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Lis 08 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Lis 15 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
październik 2014
P W Ś C Pt S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Biokurier w mediach społecznościowych