Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Zwiń
Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - PRZEPISY
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
wtorek, 02, listopad 2010 01:00
Składniki do pulpetów: pół dużego selera BIO, 3 średnie marchewki BIO, 2 małe cebule BIO, 1 szkl. mąki Graham BIO typ 1850, ½ szkl. mąki kukurydzianej, 1 jajko BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku

Składniki do sosu: woda, 400-500 ml przecieru pomidorowego BIO, 1 cebula, por BIO, 2 łyżki masła BIO, 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej BIO, 100-150 g śmietany 18% BIO, natka pietruszki BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku

Sposób przygotowania:
Seler i marchewkę: myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Cebulę (wcześniej obraną i umytą) kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem łączymy w misce z: mąką Graham i kukurydzianą (jeśli nie mamy jej pod ręką, możemy dodać pszenno-żytnio-orkiszowej), solą, pieprzem i jednym jajkiem – wyrabiając jednolitą, „trzymającą się” masę. Jeśli wyrabiana masa jest zbyt kleista – podsypujemy dodatkowo mąką  (ale nie przesadzajmy, bo pulpety wyjdą nam zbyt gliniaste i twarde). Następnie naszej warzywnej masie nadajemy formy małych, krągłych pulpecików (przetestowałam - większe muszą się dłużej gotować).



Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy pokrojoną cebulę i pora oraz 2 łyżki masła. Po kilku minutach zaczynamy wrzucać nasze pulpeciki. Następnie (po 8-10 min.) wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki, a gdy zacznie się ponownie gotować – zmniejszamy ogień i zabielamy sos (mieszanka do zabielenia: 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej, trochę wody, 100-150 g kwaśnej śmietany – dobrze wymieszać). Pogotować jeszcze przez kilka minut i podawać jako danie obiadowe wespół z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
SMACZNEGO!

***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler - Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki "Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk". Przyślij nam swój przepis! Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***



Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

So Kwi 19 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
Cz Kwi 24 @13:00 - 07:00PM
Poznań. Tygiel
So Kwi 26 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
kwiecień 2014
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4