Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - PRZEPISY
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
wtorek, 02, listopad 2010 01:00
Składniki do pulpetów: pół dużego selera BIO, 3 średnie marchewki BIO, 2 małe cebule BIO, 1 szkl. mąki Graham BIO typ 1850, ½ szkl. mąki kukurydzianej, 1 jajko BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku

Składniki do sosu: woda, 400-500 ml przecieru pomidorowego BIO, 1 cebula, por BIO, 2 łyżki masła BIO, 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej BIO, 100-150 g śmietany 18% BIO, natka pietruszki BIO, sól morska, pieprz ziołowy BIO do smaku

Sposób przygotowania:
Seler i marchewkę: myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Cebulę (wcześniej obraną i umytą) kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem łączymy w misce z: mąką Graham i kukurydzianą (jeśli nie mamy jej pod ręką, możemy dodać pszenno-żytnio-orkiszowej), solą, pieprzem i jednym jajkiem – wyrabiając jednolitą, „trzymającą się” masę. Jeśli wyrabiana masa jest zbyt kleista – podsypujemy dodatkowo mąką  (ale nie przesadzajmy, bo pulpety wyjdą nam zbyt gliniaste i twarde). Następnie naszej warzywnej masie nadajemy formy małych, krągłych pulpecików (przetestowałam - większe muszą się dłużej gotować).

{googleAds}
<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-9931761072107149";
/* 468x60, utworzono 10-11-02 */
google_ad_slot = "1708524846";
google_ad_width = 468;
google_ad_height = 60;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>
{/googleAds}


Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy pokrojoną cebulę i pora oraz 2 łyżki masła. Po kilku minutach zaczynamy wrzucać nasze pulpeciki. Następnie (po 8-10 min.) wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki, a gdy zacznie się ponownie gotować – zmniejszamy ogień i zabielamy sos (mieszanka do zabielenia: 2-3 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej, trochę wody, 100-150 g kwaśnej śmietany – dobrze wymieszać). Pogotować jeszcze przez kilka minut i podawać jako danie obiadowe wespół z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
SMACZNEGO!

***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler - Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki "Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk". Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***



Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

So Sie 02 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Sie 09 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Sie 16 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
lipiec 2014
P W Ś C Pt S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Biokurier w mediach społecznościowych