Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


Pasztet z fasolki Adzuki BIO
wtorek, 23, listopad 2010 09:38

Składniki:
400 g fasolki adzuki BIO, 1-2  małe cebule BIO, 3-4 średnie marchewki BIO, 2 małe ząbki czosnku BIO, 2-3 łyżki musztardy ostrej BIO, BIO: sól morska, pieprz, ew. 2 łyżki masła sezamowego BIO

Sposób przygotowania:

Fasolkę adzuki zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie (w przypadku fasolki adzuki i mung jest to praktykowane) przez około 45-50 minut - gotować pod przykryciem na średnim ogniu (fasolka powinna gotować się intensywnie, ale należy uważać, by nie kipiała).
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę; marchew – obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach). Tak przygotowaną marchew i cebulę gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła bio. Czosnek obieramy i przeciskamy lub drobno kroimy.

Ugotowaną fasolkę adzuki miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera – następnie dodajemy do niej: odsączone jarzyny, czosnek, sól i pieprz (ew. inne przyprawy ekologiczne),  masło sezamowe i musztardę.

Pasztet z fasolki adzuki, dzięki musztardzie, ma wyrazisty posmak i  dzięki swojej konsystencji może być wykorzystywany jako smarowidło do żytniego ekologicznego pieczywa.

Nadmiar zrobionego pasztetu (jeszcze ciepłego – by lepiej zassało) można przełożyć do małych słoiczków i przechowywać w lodówce przez kilka dni.


{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-9931761072107149";
/* 468x60, utworzono 10-11-22 */
google_ad_slot = "6287110941";
google_ad_width = 468;
google_ad_height = 60;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>

{/googleAds}

 

***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler - Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki "Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk". Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


Czy wiesz że...
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 


So Wrz 06 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Wrz 13 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Wrz 20 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
wrzesień 2014
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Biokurier w mediach społecznościowych