Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Zwiń
Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


Pasztet z fasolki Adzuki BIO
wtorek, 23, listopad 2010 09:38

Składniki:
400 g fasolki adzuki BIO, 1-2  małe cebule BIO, 3-4 średnie marchewki BIO, 2 małe ząbki czosnku BIO, 2-3 łyżki musztardy ostrej BIO, BIO: sól morska, pieprz, ew. 2 łyżki masła sezamowego BIO

Sposób przygotowania:

Fasolkę adzuki zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie (w przypadku fasolki adzuki i mung jest to praktykowane) przez około 45-50 minut - gotować pod przykryciem na średnim ogniu (fasolka powinna gotować się intensywnie, ale należy uważać, by nie kipiała).
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę; marchew – obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na większych oczkach). Tak przygotowaną marchew i cebulę gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła bio. Czosnek obieramy i przeciskamy lub drobno kroimy.

Ugotowaną fasolkę adzuki miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera – następnie dodajemy do niej: odsączone jarzyny, czosnek, sól i pieprz (ew. inne przyprawy ekologiczne),  masło sezamowe i musztardę.

Pasztet z fasolki adzuki, dzięki musztardzie, ma wyrazisty posmak i  dzięki swojej konsystencji może być wykorzystywany jako smarowidło do żytniego ekologicznego pieczywa.

Nadmiar zrobionego pasztetu (jeszcze ciepłego – by lepiej zassało) można przełożyć do małych słoiczków i przechowywać w lodówce przez kilka dni.


 

***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler - Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki "Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk". Przyślij nam swój przepis! Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

***

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


Czy wiesz że...
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

 


Cz Kwi 24 @13:00 - 07:00PM
Poznań. Tygiel
So Kwi 26 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Maj 03 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
kwiecień 2014
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4