Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Zwiń
Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


Czosnek polski czy chiński? Jak odróżnić
czwartek, 27, styczeń 2011 09:23


Po raz kolejny pojawiały się w mediach informacje o sporych partiach chińskiego czosnku trafiającego na polski rynek  Na dodatek podobno był on też  nie najlepszej jakości. Taki czosnek raczej nie przysłuży się drowiu i będzie zupełnie nieprzydatny jako lek podnoszący  naturalną  odporność organizmów ludzkich na różnorakie zimowo wiosenne infekcje.

Dlaczego warto zrezygnować z czosnku chińskiego

Według zgodnej opinii smakoszy w zasadzie każdy czosnek chiński jest kiepskiej jakości. Składa się na to kilka przyczyn. Po pierwsze tamtejsze odmiany są mało aromatyczne. Jak zaś wiadomo właśnie substancje aromatyczne świadczą o dużej zawartości tzw. fitoncydów i są zasadniczym walorem tej przyprawy. Aromatyczne fitoncydy są substancją chroniącą czosnek przed chorobami i szkodnikami i stanowią główny związek leczący różne schorzenia dróg oddechowych, zwiększający odporność ludzi i zwierząt. Po trzecie niewiele wiemy o sposobach uprawy chińskiego czosnku i sposobach jego konserwacji, przechowywania. Panuje zgodny pogląd, że są one co najmniej podejrzane i negatywnie wpływające na jakość. Najbardziej dziwny i nienaturalny jest fakt, iż główki tego czosnku często są bardzo trwałe i nie wyrastają nawet na wiosnę (nie puszczają zielonych kiełków). Ogrodnicy i działkowcy zauważyli, że chiński czosnek wsadzony do ziemi nie wyrasta, a jeżeli już puści kiełki, to zaraz choruje. Dla handlowców brak puszczania kiełków to często zaleta, ale w konsumentach winno to wynudzać podejrzenia, bo świadczy o tym, że został on zapewne sztucznie zabezpieczony przed zepsuciem albo chemicznymi substancjami konserwującymi albo napromieniowaniem. Dodać również trzeba, że współczesna intensywna, konwencjonalna  uprawa czosnku, zwłaszcza wielkotowarowa, jest mocno chemizowana. To negatywnie wpływa na jakość bulw, sprawia że mogą zawierać one pozostałości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.




Rodzimy coraz rzadszy

Czosnek z polskich rodzimych upraw uznaje się za zdecydowanie bardziej wartościowsze, choć ich podaż na rynek ciągle maleje. Po pierwsze, z racji silnej chińskiej konkurencji i przez to znacznej obniżki cen główek. Po drugie, z racji trudności z uprawą. Obecnie uprawiane odmiany (w zasadzie nie wyróżnia się tutaj odmian ale typy) stają się coraz mniej odporne na choroby i szkodniki, zwłaszcza choroby grzybowe. To także wtórny skutek coraz intensywniejszych metod uprawy konwencjonalnej, stosowania nawozów sztucznych, środków ochrony oraz  rezygnacji z uprawy dwuletniej polegającej na pracochłonnej uprawie z główek nasiennych.

Przeczytaj też: Czosnek ekologiczny na wzmocnienie odporności

Najważniejsze praktyczne sposoby oceny jakości czosnku.
Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Wielkość główki
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wielkość główek. Zazwyczaj główki chińskiego czosnku są bardzo duże, polskie są mniejsze. Przy czym dodatkowo najmniejsze są typy tzw. zimowe, wysadzane jesienią. Te ostatnie uznaje się również za najbardziej wartościowe kulinarnie. One też najbardziej nadają się na leki, nalewki.

Łuska na ząbkach
Po drugie polskie czosnki mają mniej lub bardziej  kolorową, fioletowawą łuskę na ząbkach. Przy czym najbardziej intensywnie fioletowa łuska jest na typach zimowych, czyli tych najwartościowszych. Typy letnie polskiego czosnku charakteryzują się większymi główkami niż typy zimowe i mają mniej intensywnie fioletową łuskę, bardziej białą. Czosnek chiński w zasadzie ma na ząbkach wyłącznie białą łuskę.

Aromat
Po trzecie ważny, a chyba w zasadzie najważniejszy dla zdrowia jest aromat. Im bardziej intensywny tym lepiej, bo świadczy o największej zawartości fitoncydów, czyli  naturalnych antybiotyków. Polskie odmiany są aromatyczniejsze, przy czym najostrzejsze i najwonniejsze są typy zimowe, letnie pachną słabiej. Czosnek chiński pachnie proporcjonalnie znacznie słabiej, nawet od polskich odmian letnich.


Na koniec jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Gdy kupujemy czosnek na domowe leki starajmy się kupować go bezpośrednio od znanego sobie lub poleconego rolnika, ogrodnika i to najlepiej jeszcze ekologicznego. Tylko bowiem uprawa bez chemii gwarantuje najbardziej zrównoważoną i prawidłową kompozycję związków leczniczych w  czosnku - najsilniejszym naturalnym antybiotyku.

tekst i fot.: Zbigniew Przybylak

Na zdjęciach: Polskie odmiany czosnku, zwłaszcza typy zimowe charakteryzują się fioletową barwą łusek,  stosunkowo małymi  wymiarami główek i bardzo silnym aromatem.Ząbki nasienne tzw. czosnku zimowego

Przeczytaj też: Czosnek ekologiczny na wzmocnienie odporności



Bądź na bieżąco - dołącz do nas na Facebook!

Biokurier na Twitterze - sprawdź



Komentarze   

 
0 #1 Aneta 2012-02-13 17:33
A ja mam w sklepie zimową rozsadę polskiego czosnku. Od certyfikowanych rolników z Mazowsza. Zapraszam do Food Connect: http://foodconnect.pl/sklep
Cytować
 
 
-1 #2 Guest 2012-10-16 23:17
NAjprościej kupić polski czosnek bezpośrednio od producenta nz www.czosnekharnas.pl
Cytować
 
 
0 #3 Guest 2013-07-19 00:07
jeszcze jedna widoczna różnica. Chiński czosnek jest często zawieszony na takich jakby trawiastych rurkach, przyczepiony do nich sznurkiem.Polsk i jak wiadomo pleciony jest w warkocze, albo w pęczkach. Najlepiej chodzić po targach, rozmawiać, rozmawiać i obserwować :).
Cytować
 
 
0 #4 Guest 2013-12-16 23:25
Kupiłem wczoraj w Tesco czosnek niby Czosnek Polski. Był w opakowaniu kilku sztuk. Wielkoscią i kolorem podobny do polskiego. Dodatkowo opisane Tesco Produkt Polski. Dostawca z Warszawy GPW Janmar .
Od dwóch lat robie sobie napój 30:5:1 czyli 30 ząbków czosnku, 5 cytryn ze skórą, 1 litr wody
Czosnek wyciskam, cytryny wyparzone kroje na kawałki i wszystko do garnka z wodą. Podgrzewam do zagotowania nie gotując. Zestawiam z pieca do ostygniecia. Wyciskam masę odcedzam i sok zlewam do butelki. Piję 50ml codzien rano. Bez zapachu.
Czosnek Polski nie powoduje zmian koloru. Czosnek z Chin barwi roztwór na niebiesko i smród w całej chacie przez tydzień -----nie nadaje się do picia----
Cytować
 
 
+1 #5 Guest 2014-01-31 20:19
najzdrowszy i najsmaczniejszy jest polski czosnek, zachęcam wszystkich do kupowania tylko polskiego czosnku.
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

So Kwi 19 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
Cz Kwi 24 @13:00 - 07:00PM
Poznań. Tygiel
So Kwi 26 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
kwiecień 2014
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4