Newsletter
Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


Ocet jabłkowy EKO w kuchni i kosmetyce
środa, 21, marzec 2012 08:24

Mówiąc ocet, większość konsumentów ma na myśli ten biały, spirytusowy. Tymczasem jest ich całe bogactwo. W tym artykule chcielibyśmy zachęcić do wypróbowania w kuchni i naturalnej kosmetyce octu jabłkowego (nazywanego także cydrowym) BIO.

Ocet jabłkowy nie jest tak popularny jak spirytusowy (ze względu na cenę), ale jest produktem bardziej wartościowym. To produkt otrzymany w wyniku przez fermentacji alkoholowej i octowej z jabłek. W trakcie fermentacji, zawarty w soku jabłkowym cukier zmienia się w alkohol, który następnie przekształca się w finalny produkt.

Ocet jabłkowy ma jasnobrązową barwę. W sklepach z żywnością ekologiczną, znaleźć można ocet jabłkowy BIO, który jest niefiltrowany i niepasteryzowany dzięki czemu zachował on więcej korzystnych dla zdrowia składników.

Przeczytaj o walorach zdrowotnych ekologicznych jabłek

Dlaczego ocet ekologiczny?

-Najważniejszy powód dla którego warto sięgnąć po ocet z certyfikatem BIO, to surowiec na bazie, którego jest on wytwarzany, czyli jabłko. Jakość owocu przekłada się na jakość soku / moszczu a następnie wina, z którego powstaje finalny produkt. Przetwarzanie owoców z konwencjonalnych sadów nie wyeliminuje pozostałości np. po chemicznych środkach ochrony – mówi Tadeusz Szynkiewicz z firmy Biofood, która dystrybuuje jeden z dostępnych na polskim rynku ekologicznych octów jabłkowych.


Julie Townsend w książce „Ocet. Różne rodaje octu ich zastosowania” zwraca także uwagę na różnice w przetwórstwie: konsument stoi przed wyborem pomiędzy naturalną fermentacją ze świeżych, wyhodowanych bez sztucznego nawozu (…) jabłek a produkcją przemysłową, podczas której używa się drewnianych wiórów, gniazd nasiennych i obierek z jabłek oraz innych octów jako bazy wyjściowej. 

Przeczytaj więcej o książce: Ocet. Różne rodzaje octu i ich zastosowania.

Zdrowotne walory octu jabłkowego

Otrzymany w wyniku fermentacji płyn zawiera potas, który korzystnie wpływa na wzrost komórek, tkanek i organów oraz około 20 substancji mineralnych, mikroelementów i aminokwasów. Cennym składnikiem octu jabłkowego jest także pektyna, która korzystnie wpływa na trawienie.  

Oczywiście ocet nie jest produktem, który należy pić w dużych ilościach – swoje zdrowotne walory spełnia on, gdy jest wykorzystywany w kuchni jako dodatek.

Jak wykorzystać ocet w kuchni?

Ocet jabłkowy znakomicie sprawdza się podczas przygotowywania marynat owocowych i warzywnych (nadaje im specyficzną barwę i posmak) , mięsa (np. gulaszu i ryb),

Ocet to także kosmetyk i środek czystości

Co ciekawe ocet może być także wykorzystany w naturalnej kosmetyce oraz jako znacznie bardziej przyjazny naturze środek czyszczący w trakcie sprzątania.  Sprawdźcie nasze porady! 

Ocet BIO jako naturalny kosmetyk

Ocet pomoże włosom

Naturalny ocet jabłkowy lub owocowy możesz wykorzystać jako domową płukankę do włosów. Wtedy Twoje włosy staną się mocniejsze, bardziej lśniące, odżywione i bez łupieżu, a skóra na głowie będzie bardziej elastyczna i z odpowiednim pH. Wystarczy, że po każdym myciu polejesz włosy płukanką przygotowaną z 2-3 łyżeczek octu na 1 szklankę wody.

Na koniec ciekawostka: Czy wiecie kiedy wytworzono pierwszy ocet?

Historycy nie są w stanie tego dokładnie określić, ale wzmianki na temat octu zawarte są Biblii i Koranie. Przekazy historyczne dowodzą, że wykorzystywali go również Babilończycy,  Sumerowie i starożytni Egipcjanie.  Ocet wykorzystywał także Hipokrates, który na bazie octu stworzył preparat stosowany do uśmierzania ran.

Karol Przybylak
tekst pochodzi z 20(1/2012) numeru Biokuriera
sprawdź warunku PRENUMERATY



Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
 lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym
So Sie 02 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Sie 09 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Sie 16 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
sierpień 2014
P W Ś C Pt S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Biokurier w mediach społecznościowych