Aktualności
Soja eko - jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie
piątek, 03, sierpień 2012 10:54

Dziś w naszej eko akademii kulinarnej pora na kolejną roślinę strączkową - soję. Zapraszamy do lektury!

Przechowywanie:

Zaleca się przechowywanie w suchych i szczelnych opakowaniach, z dala od promieni słonecznych. Ziarno soi zawiera dość dużo przeciwutleniaczy i tłuszcz w nich zawarty nie jełczeje zbyt szybko, można więc przechowywać je dość długo, bo nawet rok. Po tym czasie może już być zjełczałe.

Przygotowanie:

Aby przyrządzić  ziarno soi najlepiej jest moczyć je przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, po czym gotować w czterokrotnej ilości świeżej. Posolić lekko pod koniec gotowania, które może zająć od 40 do nawet 90 minut. Soja raczej nie będzie zupełnie miękka. Nawet po długotrwałym gotowaniu i zmieleniu ma konsystencję półtwardej kaszki.
Można kupić gotową soję w zalewie, w słoiku lub puszce.


Soja - wartości odżywcze (dla 100g)

 gotowana
wartość energetyczna 390 kcal
białko 35,2
węglowodany 33,1
tłuszcze 20,2
gluten nie zawiera
Indeks glikemiczny 14

 

Zastosowanie:

Jeśli chodzi o ilość zastosowań, to jest ona ogromna. Z ziaren soi można otrzymać (także domowym sposobem) mleko, olej, ser zwany tofu, sos, proteinę sojową. Na bazie produktów z tej rośliny zrobimy pasztet, zupę, klopsiki, bigos, gulasz. Jeśli poszukać dokładniej, to można poszukać przepisu na deser.


W naszym dziale z eko przepisami znaleźć można przepisy na potrawy z soi BIO

Przeczytaj także: Ekologiczna Soja - Skarbiec Alladyna

oprac. Małgorzata Górska

fot. www.sxc.hu

 

Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!

Bądź na bieżąco z nowościami w świecie BIO i naszym serwisie. Zapraszamy do subskrypcji naszego newslettera!


So Gru 20 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Gru 27 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
So Sty 03 @09:00 - 01:00PM
Poznań. Zielony Targ
grudzień 2014
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Biokurier w mediach społecznościowych